Kurs i WordPress

Kurs i WordPress

Kurs i WordPress

Behöver du en nybörjarkurs i WordPress?

Är du premium-kund hos BJ ingår en introduktionskurs via Skype eller som videofilm om du hellre föredrar det. Det handlar om en nybörjarkurs som syftar till att du själv ska klara av att sköta/administrera din hemsida.  En extern kurs i WordPress kan kosta lika mycket som att låta en webbdesigner bygga en hemsida. Hos BJ får du både en hemsida och en utbildning i WordPress.

 

Ständigt lärande

Det räcker inte bara med en kurs i WordPress. Det handlar om ett ständigt lärande. WordPress är ett kraftfullt verktyg för att skapa hemsidor. Det kräver en del tid och tålamod för att lära sig. Dessutom så är alla teman och tillägg ”program i programmen” som man måste sätta sig in i för att kunna hantera. Visst finns det en hel del material på nätet i ämnet, men det mesta är på engelska. Om du inte redan känner till WordPress så får du en liten inblick i vad det egentligen handlar om i den första filmen nedan. Den andra filmen utgår från användarpanelen och syftar till att ge dig en generell bild av hur panelen ser ut. Det är alltså inga utbildningsfilmer.


Presentation av WordPress 


Introduktion av WordPress-panelen, del 1

Notering: Filmerna är bara en allmän presentations- respektive introduktionsfilm. Som kund hos BJ får du tillgång till anpassade kurser som ”skräddarsys” i din egen användarpanel. Varje WordPress sida med olika tillägg är speciell, och hur mycket du än lärt dig om WordPress tidigare så kommer det alltid uppstå situationer då du behöver hjälp. Då finns BJ kvar som din support om du vill. Kontakta BJ om du är intresserad av att lära dig WordPress och vill se del 2 som visar användarpanelen ur ett mer praktiskt/pedagogiskt perspektiv.

Ja tack, jag vill se del 2

 

Att installera WordPress är inte svårt

När du lagt till WordPress på sitt webbhotell så är programmet ganska överskådlig. Panelen blir betydligt mer omfattande när du installerat det tema dvs den mall du vill ha och de tillägg, så kallade plugins, du behöver.

Då WordPress är aktiverat på ett webbhotell så är det alltid en installation från WordPress.org det handlar om. Numera är det relativt enkelt att installera WordPress på de flesta webbhotellen.

 

Kostnaden för WordPress.org

Det du betalar för att kunna använda WordPress i sin enklaste form är cirka 150kr per år för en .se adress eller cirka 250kr per år för en .com adress. Du betalar även hyra till webbhotellet för serverplats, vilken kan variera från cirka 20kr upp till flera hundra per månad. Priset beror på vad du behöver och kräver i form av serverutrymme, supportnivå (alla har till exempel inte telefonsupport) etc. Eventuellt kan det tillkomma en engångskostnad på runt 500kr för ett så kallat premiumtema om du behöver fler funktioner, exempelvis att enklare kunna ändra färger och lägga in en logotype, samt eventuella tillkommande kostnader för olika tillägg. Därefter är det bara att ”köra”. Det enda du behöver är mycket tid och tålamod.

Ett annat alternativ är att välja WordPress.com som är ”helt gratis”. Initialt får du då inte en egen unik domänadress utan det blir dittnamn.wordpress.com.

Du är då hänvisad till de teman som finns på WordPress.com dvs du kan inte använda teman och tillägg från tredje part. Du kan inte heller redigera underliggande filer bl.a den så kallade css-filen (designfilen) för att skapa en unik hemsida till dig eller din organisation. Dessutom äger du inte filerna eftersom de ligger hos WordPress.com.

Visserligen kan du få en domänadress med eget unikt namn även hos WordPress.com. Det kostar ungefär som att köpa en adress via ett webbhotell. Men du har fortfarande inte den frihet WordPress.org ger dig. Du kan även betala för olika funktioner som t.ex. att slippa de annonser som annars visas på din gratisblogg eller webbplats. Att välja .org eller .com. är ett viktigt val eftersom du förmodligen kommer lägga ner mycket arbete och tid på din hemsida.

 

BJ rekommenderar WordPress.org

BJ har valt att alltid använda WordPress.org eftersom WordPress.com bara till synes är ”helt gratis”. Du kommer förr eller senare bli tvungen att betala extra när du upptäcker olika behov på vägen, så BJ tror inte att det finns något som är helt gratis. Åtminstonde inte om det handlar om kvalitet, support och säkerhet. Om man dessutom ställer lite krav på sin webbplats t.ex. vad beträffar personlig support, fritt kunna installera det tema och de plugins man vill ha samt få en hemsida med personlig prägel så tycker BJ att valet är givet. Av samma anledning rekommenderar BJ alltid inleed.se som webbhotell.

 

Vilka mervärden tillför BJ?

Om jag nu kan göra allt själv så vad tillför då BJ kanske du tänker. Låter du BJ bygga din hemsida så kan du lugnt luta dig tillbaka. BJ sköter allt från kontakten med webbhotellet till driftsättning av din hemsida. Du kan även låta BJ sköta hosting och support om du vill ha minimalt arbete med din hemsida. När BJ byggt en hemsida så upphör inte engagemanget. Via Skype alternativt genom korta videofilmer så får du lära dig hur din egen användarpanel fungerar. Du talar om vad du inte greppar och BJ visar dig hur du ska göra. Du kommer få jobba ”hands on” dvs efter instruktioner testa i din egen panel. På det sättet kommer du att känna dig hemma och göra praktiska övningar istället för att gå en kurs i WordPress där du måste lyssna mer på din lärare än jobba praktiskt. På det sättet blir det roligare och lättare att ha en hemsida!

Du kommer säkert ha din hemsida fem år eller längre, och om du slår ut kostnaden för en premiumversion hos BJ på den tiden så blir det under hundralappen per månad.

Se BJ´s prislista här!

 

Handledare för kurs i WordPress

Väl mött!
Bert-Åke Byqvist Juninger

 

 

SwedishEnglish